DK / EN

DK / EN

Teasers & trailers

KØTER

Udgangspunktet for skabelsen af KØTER er Janteloven, det fiktive adfærdskodeks, som er en del af den skandinaviske identitet. En adfærd som koreograf og kunstnerisk leder Marina Mascarell genkender fra sin egen spanske kultur.

”Vi har alle følt vægten af vores kultur, den usynlige lov, der standardiserer os. Dog er vi også en del af undertrykkelsen. Desværre er misundelse og frygt for det ukendte en del af det at være menneske, og vi ved alle, at frygt og vold er evige ledsagere,” fortæller koreograf Marina Mascarell.

En undertrykkende kultur
Titlen KØTER kommer fra den engelske titel Mongrel, der betyder gadekryds (Gadekryds er betegnelsen for en hund, som ikke tilhører en bestemt hunderace, da den er en blanding mellem to eller flere forskellige racer). I forestillingen møder vi et lukket fællesskab af mennesker, der i deres ensomhed drømmer om at blive befriet fra Jantelovens kvælende homogenitet. Et fællesskab, der føler sig truet af den nytilkomne, og som fyldes af voldsomme, undertrykte følelser og had til alle dem, der skiller sig ud. De skal ikke tro, at de er noget!

Prisvindende værk med smuk scenografi
KØTER havde premiere i oktober 2015 på Operaen i Göteborg som et originalt værk for et af verdens mest anerkendte dansekompagnier GöteborgsOperans Danskompani. Publikum og anmeldere var begejstrede og forestillingen var nomineret af Barcelona Critics’ Awards 2016 for Bedste Internationale Præstation, Bedste Koreografi og vandt prisen for Bedste Scenografi. Til den danske premiere skabes en ny original musikkomposition af den spanske komponist og cellospiller Yamila Ríos. Celloens strygere, sammen med en fremtrædende percussion og elektronisk lyd, er hovedpersonerne i denne komposition. Nye kostumer skabes af Marina Mascarell, som også genbesøger koreografien og iscenesætter værket i en nutidig ramme på dansk grund forankret i en dansk æstetik.

ISCENESÆTTELSE Marina Mascarell
KOREOGRAFI Marina Mascarell
MUSIK Yamila Ríos
KOMPAGNI Dansk Danseteater
DANSERE Jessica Lyall, Lukas Hartvig-Møller, Merete Hersvik, Bradley Waller, Edward Pearce, Lúa Mayenco Cardenal, Kristin Bjerkestrand, Leticia Silva, Yi-Shao, Amancio Gonzalez & Wolf Govaerts
SCENOGRAFI Kristin Torp
KOSTUMER Nina Botkay
DRAMATURGI Bodil Persson
KOSTUMEDESIGN Nina Botkay
FOTO Mats Bäcker / GöteborgsOperans Danskompani
TRAILER Med dansere fra GöteborgsOperans Danskompani