Tim Rushton

Tim Rushton

TIM RUSHTON

KOREOGRAF OG KUNSTNERISK LEDER AF DANSK DANSETEATER


Tim Rushton (MBE) er født i Birmingham i 1963 og uddannet balletdanser ved the Royal Ballet Upper School, London. Han har danset med en række nordeuropæiske balletkompagnier indtil midten af 1990’erne, hvor han sluttede sin karriere ved Den Kongelige Ballet for at hellige sig koreografien.

 

Tim Rushton kombinerer moderne dans med klassisk teknik. Han bygger på sin enorme erfaring som danser og koreograf, og hans udtryk er ofte abstrakt, men altid baseret på menneskelige følelser og relationer.

 

Han arbejder tæt sammen med danserne, billedkunstnere, designere og komponister, og musikken spænder fra klassiske værker over jazz, beat til ny kompositionsmusik.

 

I 2001 blev Tim Rushton kunstnerisk leder af Dansk Danseteater. Under hans ledelse har Dansk Danseteater udviklet sig til et internationalt, prisvindende moderne dansekompagni, der nyder stor anseelse hos kritikere og et stadigt voksende publikum - i Danmark såvel som internationalt.

 

Tim Rushton regnes i dag blandt Nordeuropas førende koreografer. Hans koreografier har fire gange vundet Årets Reumert for bedste danseforestilling, og i maj 2011 blev han tildelt den engelske hædersorden MBE, Member of the order of the British Empire, for sin indsats for dansen. 

 

I 2012 modtog Tim Rushton ved årets Reumert uddeling Bikubens Hæderspris. Prisen tildeles en scenekunstner, der gennem en årrække på enestående vis har bidraget til en positiv udvikling af scenekunsten i Danmark - og som stadig er aktivt udøvende.

 

Tim Rushton:

”For mig er dans en oversættelse af følelser. Det er en anden måde at kommunikere på, som begynder der, hvor ordenen holder op.”

 

“Jeg ønsker at skabe et rum hvor det er muligt at opleve og vedkende sig følelser.”

 

”Jeg begynder med mennesket; for alt, hvad vi gør, er for altid forbundet med hvem vi er. Ved at bruge den menneskelige krop kan jeg nedtone eller forstærke en følelse og således gå videre med nogle af de tanker og historier, som ord alene ikke formår at udtrykke. På den måde kan jeg skabe oplevelser som, når det lykkes, er af en anden dimension. Mit håb er altid at kunne tage publikum med på en rejse – at ramme en grundliggende tone som alle kan forholde sig til.”