Velkommen til vores nye Kunstneriske Leder Pontus Lidberg

Den 9. april 2018 tiltræder den svenskfødte koreograf og filmskaber Pontus Lidberg stillingen som kunstnerisk leder i Dansk Danseteater. Lidberg er absolut en af den internationale dansescenens mest spændende navne og har skabt værker for mange af de allerstørste internationale ballet-og dansekompagnier. Efter mange år i New York har han valgt at flytte til København for at overtage stillingen efter Tim Rushton, som har valgt at give stafetten videre.

5. apr. 2018

Af Julie Schlytter

 

 

Lidberg har som koreograf iscenesat mere end 40 urpremierer rundt omkring i hele verden for toneangivende kompagnier som bl.a. New York City Ballet og Martha Graham Dance Company. Nu ser han frem til at vende tilbage til Skandinavien og udforske sin nye rolle: 

 

Jeg glæder mig utrolig meget til rollen som kunstnerisk leder i Dansk Danseteater og ser meget frem til at bringe kompagniet ind i en ny epoke. Kompagniet har et enormt potentiale, som åbner op for nye kunstneriske projekter, som jeg ser frem til at dele med publikum i Danmark og i udlandet. Jeg glæder mig både til selv at skabe nye værker til kompagniet og til at gøre plads til de vigtige koreografiske stemmer fra Danmark og internationalt. Mit håb er at overraske, engagere og tage vores publikum på nye rejser gennem spændende kunstoplevelser-og tværfaglige samarbejder. Jeg er bl.a. interesseret i at kombinere dans, film, videnskab og teknologi på nye måder f.eks. ved at arbejde med kunstig intelligens og virtual reality, ” fortæller han.

 

Dansk Danseteaters bestyrelsesformand Kasper Holten siger om udnævnelsen:


“På vegne af hele bestyrelsen kan jeg sige, at vi er utrolig begejstrede over, at Pontus Lidberg bliver kompagniets nye kunstneriske leder. Vi kan ikke forestille os nogen bedre end Pontus til at bringe kompagniet ind i en ny æra i Operaen og bygge videre på den vidunderlige succes og udvikling, vores kompagni har gennemgået de seneste årtier. Han kommer med en stærk stemme til kompagniet og med en solid erfaring fra respekterede kompagnier og dansehuse over hele verden. Han har bevist, at han er i stand til at kombinere sin klassiske balletbaggrund og trinsprog med en enestående evne til at tænke ud af boksen på alle niveauer. Denne evne, er jeg sikker på, vil inspirere kompagniets medarbejdere og vores danske publikummer samt styrke Dansk Danseteaters turnéaktiviteter i ind-og udland. Med Pontus ved roret kan vi profilere Danmark og den danske dansescene rundt omkring i hele verden”.

 

Som kunstnerisk leder i Dansk Danseteater vil Pontus Lidberg fungere både som koreograf og kurator for kompagniet:

Pontus vision for Dansk Danseteater omfatter nye ambitiøse værker af ham selv, men også i høj grad at han som kurator skal tiltrække andre førende koreografer, og at han skal finde og udvikle de mest spændende nye talenter. Pontus har ambitioner om at samarbejde med aktører på tværs af hele dansemiljøet og den øvrige kunstscene i Danmark – så kompagniet både bibeholder sin stærke lokale forankring og samtidig formår at præsentere dans på et højt internationalt niveau herhjemme og i udlandet. Derudover er Pontus en begavet og følsom tænker med en stærk personlighed, fortæller Kasper Holten.


Pontus Lidberg – Biografi
Pontus Lidberg (f. 1977) er en anmelderrost koreograf, en visionær kunstner og filmskaber. Han er opvokset i Stockholm, Sverige og er uddannet danser ved the Royal Swedish Ballet School. Derudover har han en MFA i Contemporary Performing Arts fra the University of Gothenburg, Faculty of Fine, Applied and Performing Arts. Som koreograf har Lidberg skabt værker for toneangivende ballet – og dansekompagnier som New York City Ballet, Martha Graham Dance Company, Les Ballets de Monte-Carlo, Semperoper Ballet Dresden, Royal Swedish Ballet, Le Ballet du Grand Théâtre de Genève, Balletboyz, Beijing Dance Theatre, Morphoses og sit eget kompagni Pontus Lidberg Dance. Pontus Lidberg Dance har været repræsenteret ved New York City Center’s Fall For Dance Festival, the Havana International Ballet Festival, the Spoleto Festival, The Joyce Theater, the Guggenheim Museum Works & Process og the National Arts Center of Canada, Ottawa.

 

Lidberg er også kendt for sine dansefilm og værket The Rain modtog adskillige priser. The New York Times beskrev filmen som: "Uforglemmelig. The Rain illustrerer, at dans på film er noget ganske andet end på en scene." Hans film Labyrinth Within vandt ”Best picture” på Dance on Camera Festivallen i 2012. Han blev nomineret til en New York Dance and Performance Award Bessie i Visuelt Design, for hans danse og filmaften ININ (Labyrinth Within) skabt i 2012. New York Times roste denne moderne historieballet med ordene, "fortalt uden at mime og drevet af følelsesmæssige og psykologiske teksturer ... [Lidberg] forløser ballettens akademiske sprog på sublim vis og formår at komme udenom de kloge klichéer af for meget moderne bevægelse pakket ind i form. Det er forfriskende at se en ballet omfavne tilbageholdenheden. "

Priser & hædersbevisninger

2013 Nominated Bessie Award, Best Visual Design, The New York Dance and Performance Awards, New York, NY

2013 Nominated Best Dance Production 2012, Dance Europe, London, UK

2012 Finalist Award, Creative Promise in Dance, The Vilcek Foundation, New York, NY

2012 Best Picture, Dance on Camera Festival, New York, NY

2011 Prix du Jury, Festival Court-Métrange, Rennes, France

2010 Best Dance Performance 2010, Norrland, Teaterbiennalen/nummer.se, Sweden

2008 Outstanding Achievement in Choreography for Film, The Dance Media Honors, Los Angeles, CA

2008 Best Dance Short Film, Tiburon International Film Festival, Tiburon, CA

2007 Best Film, Best Cinematography, London International Dance Film Festival, London, UK

2007 Special Mention of the Jury, Goteborg International Film Festival, Gothenburg, Sweden

2001 NOKIA Award for young talent, Helsinki International Choreography Competition,