Stjernekoreograf bliver ny Kunstnerisk Leder af Dansk Danseteater

Det er med glæde, at Dansk Danseteater kan offentliggøre, at bestyrelsen har udpeget en ny kunstnerisk leder. Valget er faldet på den svenskfødte filminstruktør og stjernekoreograf Pontus Lidberg, som har skabt værker for mange af de allerstørste internationale ballet-og dansekompagnier. Lidberg flytter fra New York til København for at tiltræde stillingen i april 2018 efter kompagniets nuværende leder Tim Rushton har valgt at stoppe.

3. november 2017

Af Julie Schlytter

 

Lidberg er absolut en af den internationale dansescenes mest spændende navne  – og han har gennem sin lange karriere skabt værker for toneangivende kompagnier som New York City Ballet, Martha Graham Dance Company, Les Ballets de Monte-Carlo, Semperoper Ballet Dresden, Royal Swedish Ballet, Le Ballet du Grand Théâtre de Genève, Beijing Dance Theatre samt hans eget kompagni Pontus Lidberg Dance.


Dansk Danseteaters bestyrelsesformand Kasper Holten siger om udnævnelsen:

“På vegne af hele bestyrelsen kan jeg sige, at vi er utrolig begejstrede over, at Pontus Lidberg bliver kompagniets nye kunstneriske leder. Vi kan ikke forestille os nogen bedre end Pontus til at bringe kompagniet ind i en ny æra i Operaen og bygge videre på den vidunderlige succes og udvikling, vores kompagni har gennemgået de seneste årtier. Han kommer med en stærk stemme til kompagniet og med en solid erfaring fra respekterede kompagnier og dansehuse over hele verden. Han har bevist, at han er i stand til at kombinere sin klassiske balletbaggrund og trinsprog med en enestående evne til at tænke ud af boksen på alle niveauer. Denne evne, er jeg sikker på, vil inspirere kompagniets medarbejdere og vores danske publikummer samt styrke Dansk Danseteaters internationale turnéaktiviteter. Med Pontus ved roret kan vi profilere Danmark og den danske dansescene rundt omkring i hele verden”.   

Lidberg har som koreograf iscenesat mere end 40 værker rundt omkring i hele verden fra Frankrig, Kina, Schweiz, Sverige til USA. Nu ser han frem til at vende tilbage til Skandinavien og udforske sin nye rolle som kunstnerisk leder:  

Jeg er glæder mig utrolig meget til rollen som kunstnerisk leder i Dansk Danseteater og ser meget frem til at bringe kompagniet ind i en helt ny epoke. Kompagniet har et enormt potentiale, som åbner op for nye kunstneriske projekter og filmiske værker, som jeg ser frem til at dele med publikum i Danmark og i udlandet. Jeg glæder mig både til selv at skabe nye værker til kompagniet og til at gøre plads til de vigtige koreografiske stemmer fra Danmark og internationalt. Mit håb er at overraske, engagere og tage vores publikum på nye rejser gennem spændende kunstoplevelser-og tværfaglige samarbejder, ” siger Pontus.

 

Som kunstnerisk leder i Dansk Danseteater vil Pontus Lidberg fungere både som koreograf og kurator for kompagniet:

“Pontus’ vision for Dansk Danseteater omfatter nye ambitiøse værker af ham selv, men også i høj grad at han som kurator skal tiltrække andre førende koreografer, og at han skal finde og udvikle de mest spændende nye talenter. Pontus har ambitioner om at samarbejde med aktører på tværs af hele dansemiljøet og den øvrige kunstscene i Danmark – så kompagniet både bibeholder sin stærke lokale forankring og samtidig formår at præsentere dans på et højt internationalt niveau herhjemme og i udlandet”, fortæller Kasper Holten.


Pontus Lidberg – Biografi
Koreograf, filmskaber og danser

Pontus Lidberg (f. 1977) er en visionær kunstner, filmskaber og en anmelderrost koreograf bosat i New York. Som koreograf har Lidberg skabt værker for toneangivende ballet – og dansekompagnier som New York City Ballet, Martha Graham Dance Company, Les Ballets de Monte-Carlo, Semperoper Ballet Dresden, Royal Swedish Ballet, Le Ballet du Grand Théâtre de Genève, Balletboyz, Beijing Dance Theatre, Morphoses og sit eget kompagni Pontus Lidberg Dance. Pontus Lidberg Dance har været repræsenteret ved New York City Center’s Fall For Dance Festival, the Havana International Ballet Festival, the Spoleto Festival, The Joyce Theater, the Guggenheim Museum Works & Process og the National Arts Center of Canada, Ottawa.

 

Lidberg er opvokset i Stockholm, Sverige og er uddannet danser ved the Royal Swedish Ballet School. Derudover har han en MFA i Contemporary Performing Arts fra the University of Gothenburg, Faculty of Fine, Applied and Performing Arts.


Priser & hædersbevisninger

2013 Nominated Bessie Award, Best Visual Design, The New York Dance and Performance Awards, New York, NY
Nominated Best Dance Production 2012, Dance Europe, London, UK

2012 Finalist Award, Creative Promise in Dance, The Vilcek Foundation, New York, NY

Best Picture, Dance on Camera Festival, New York, NY

2011 Prix du Jury, Festival Court-Métrange, Rennes, France

2010 Best Dance Performance 2010, Norrland, Teaterbiennalen/nummer.se, Sweden

2008 Outstanding Achievement in Choreography for Film, The Dance Media Honors, Los Angeles, CA                                                                                       

Best Dance Short Film, Tiburon International Film Festival, Tiburon, CA

2007 Best Film, Best Cinematography, London International Dance Film Festival, London, UK

Special Mention of the Jury, Goteborg International Film Festival,   Gothenburg, Sweden

2001 NOKIA Award for young talent, Helsinki International Choreography Competition, Helsinki, Finland

 

Læs mere om Pontus Lidberg på hans website HER