Pontus Lidberg tiltræder International rådgivende komité om kunst og kunstig intelligens

Dansk Danseteaters kunstneriske leder Pontus Lidberg er tiltrådt i helt ny international komité, der gennem sit kunsteriske virke, skal være med til at sikre opmærksomhed omkring dilemmaerne og risici ved den menneskeskabte og menneskeliggjorte teknologi.

Af Carla Gianetti, 12. maj 2020

 

AI kunstneren Cecilie Waagner Falkenstrøm og Iværksætter og investor Niels Zibrandtsen er gået sammen i et nyt selskab, MindFuture, der skal sætte fokus på mulighederne og udfordringerne ved den massive indsamling og udnyttelse af data. De vil samle kunstnere, forskere og teknologiudviklere og store IT-universiteter i USA, Stanford og Berkeley som sammen skal træde ind i en international rådgivende komité vedrørende dilemaerne ved AI. Kunsten skal være det nye våben, der skal provokere til at forholde sig til den fremtid, som kan blive resultatet af vores stadig mere udbredte brug af kunstig intelligens.

 

Vi er super stolte over, at Dansk Dansetetares kunstneriske leder Pontus Lidberg, sammen med en række andre prominente navne, med international erfaring fra både Danmarks Tekniske Universitet og med folk fra kunst- og kuluturverden, nu indgår i denne internationale rådgivende komitee. Der er allerede stor interesse for initiativet. En række danske og internationale profiler deltager i bestyrelsen og advisory board, som udover vores kunsteriske leder blandt andre også tæller Erlend Høyersten, Per Falholt, Michael Moesgaard Andersen, Michael Potter, Marc Barto og Carla Rapoport. Som en del af initiativet udvikles en række interaktive digitale kunstværker, som vil sætte menneskeheden i perspektiv – set fra et Artificial Mindset’s synspunkt.


"Vi forsøger at samle et tværfagligt felt for at undersøge eller skabe nye, potentielle fremtider på kanten af de etablerede felter ved at iscenesætte nogle provokationer, så vi ikke kun tænker over, hvilket fremtidigt liv vi vil have med teknologi, men også får følelserne i spil. Mange opfatter det som abstrakt og mærker jo ikke algoritmen bagved, når de bruger Facebook. Vi skal motivere folk til at handle og begynde at stille etiske og essentielle spørgsmål, som medvirker til at skabe klarhed over, hvilken fremtid vi ønsker at have," siger kunstner Cecilie Waagner Falkenstrøm til Berlingske.

 

Cecilie Waagner Falkenstrøm samarbejder allerede med FN om at skabe kunstneriske provokationer til klimatopmødet COP-26 og det verdensøkonomiske topmøde i Davos i Schweiz ud fra netop den kunstige tænkemåde. Cecilie Waagner Falkenstrøm er desuden hjernen bag den kunstige intelligens i Pontus Lidbergs store forestilling KENTAUR om kunstig intelligens. I forestillingen vil den kunstige intelligens være medskaber af koreografien og diktere hvordan danserne bevæger sig rundt på scenen. Samtidig er den kunstige intelligens også en karakter i selve forestillingen, der vil interagere live med danserne og publikum.  Læs meget mere om forestillingen Kentaur her.

 

 

MindFuture gik officielt i luften 1. maj. og premieren på første kunstværk er indtil videre den store udstilling Digital Design Weekend på Victoria & Albert Museum i London til september. Læs mere om komiteen i pressemeddelsen her.

 

Kilde: https://www.berlingske.dk/virksomheder/kunstprovokationer-skal-bringe-dilemmaer-ved-kunstig-intelligens-frem