Dansk Danseteater på opsigtsvækkende Asienturné

 
Dansk Danseteater er netop hjemvendt fra en spændende Asienturné, hvor kompagniet bl.a. var en del af Statens Kunstfonds Kultursatsning i Kina. På turneen optrådte kompagniet foruden i Kina også i Korea og Thailand for i alt 4.500 begejstrede publikummer. Det bød på chokerende nøgenhed og dans i byer, som aldrig før har haft internationalt besøg.

Dansk Danseteaters første stop på Asienturen var “The 16th International Festival of Dance and Music” i Bangkok. DDT er det første danske kompagni, som er blevet udvalgt til at deltage.  Festivallen kuraterer kun tre udenlandske, toneangivende kompagnier til at danse hvert år. I år var Ballet Preljocaj fra Frankrig og Stuttgart Ballet fra Tyskland blandt de øvrige inviterede.  


DDTs forestilling Black Diamond fik det Thailandske publikum til at holde vejret. For første gang i teatrets historie har et kompagni haft en nøgen danser på scenen. I en anmeldelse i den engelsksprogede ”The Nation” skriver anmelderen Achara Deboonme:


”Thailænderne var først chokerede over afklædningen, men opfattede senere den nøgne kvinde som et smukt symbol på håb frem for noget, der skal gemmes væk. ” Dansk Danseteater er selvfølgelig glade for at kunne rykke lidt ved de kulturelle grænser landene imellem. 


 I Riget i midten mærkede Dansk Danseteater, at også kineserne i høj grad har fået smag for nordisk kunst og kultur. DDT har besøgt Kina flere gange, men i år gæstede kompagniet landet som en del af Statens Kunstfond storstilede kultursatsning. DDT optrådte bl.a.  to gange på ”Oriental Arts Center”, Shanghais mest prestigefyldte teater indenfor moderne dans, som en del af ”Shanghai International Arts Festival”. 


DDT gæstede også, som det første udenlandske kompagni nogensinde, millionbyen Suzhou. En by som internt i Kina betragtes som et nyt uopdyrket sted for kulturoplevelser.


”Kompagniets Kinaturné har bevist, at vi har formået at udbrede den moderne dans til endnu flere Kinesere – i byer som ikke har tradition for at invitere udenlandske kompagnier indenfor. Jeg kan helt klart se, at efterspørgslen på vores forestillinger er steget. Interessen kan vi både aflæse på publikumstallet, men og på den feedback vi får fra publikum på de kinesiske sociale medier. Det er rigtig sjovt.”
Tim Rushton 


Kultursatsningen i Kina:

Dansk Danseteaters Kinaturné er en del af Statens Kunstfonds kultursatsning, der involverer en række toneangivende kulturaktører i både DK og Kina. Indsatsen strækker sig fra september 2014 til og med juli 2015. Den dansk-kinesiske kultursatsning er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kulturministeriet, Kulturstyrelsen, Det Danske Kulturinstitut og Den Danske Ambassade i Beijing, samt Statens Kunstfond, danske kulturinstitutioner, kunstnergrupper og enkeltstående kunstnere.