NATTERGALEN TURNÉ

NATTERGALEN TURNÉ

Den dansk/ukrainske kunstner og stilikon Sergei Sviatchenko er oprindelig uddannet i arkitektur og kunst ved Kharkovs arkitektskole i 1975 og tog i 1986 en ph.d.-grad fra arkitektskolen i Kiev. 

 

Sergei Sviatchenko eksperimenterer med flere forskellige medier, kunstinstallationer og collager og er i dag en anderkendt provokatør inden for moderne kunst. Hans collager har været udstillet i Danmark, Tyskland, Italien, Frankrig, England, Canada, og i USA og har været publiceret i flere magasiner såsom; Dazed & Confused, AnOther, Kilimanjaro, Varoom, Elephant, This is a magazine, Rojo, Viewpoint and Blueprint og har altså nu kreeret et fabulerende scenedesign og kostumer til Nattergalen.

Læs mere her.

 

 

Nattergalen er en dobbeltforestilling skabt af nogle af Danmarks mest efterspurgte koreograftalenter indenfor den moderne koreografi; Sebastian Kloborg og Alessandro Sousa Pereira, som begge netop har modtaget Ridderkorset af Dannebrogordenen (2018). Duoen Den Sorte Skole har nykomponeret musikken, og den dansk/ukrainske collagemester Sergei Sviatchenko har kreeret et fabulerende scenedesign og kostumer.

 

Sebastian Kloborgs værk tager udgangspunkt i temaer og motiver fra både Oscar Wildes novelle ’Nattergalen og Rosen’ om den altopslugende selvopofrelse og H. C. Andersens evigtgyldige ’Nattergalen’ fra 1843. ’Nattergalen’ er ikke blot et af H.C. Andersens mest kendte eventyr, men er også en af den danske guldalders mest berømte romantiske fortællinger. Historien er stadig uhyre relevant i dag med sit universelle tema om det levendes sejr over det døde, og om det naturliges sejr over det kunstige.

 

Kloborg vil bruge temaerne fra begge historier, på både dyster og humoristisk vis, til at konstruere et helt nyt narrativ, der bevæger sig mellem drøm og virkelighed. Med værket undersøger han menneskelige relationer og den menneskelige selvforståelse, når døden sidder på brystet, og når kroppen falder fra hinanden. For vil vi lade teknologien redde os? Og ønsker vi at forlænge livet for enhver pris?

 

Forestillingens anden del er skabt af den brasilianske koreograf Alessandro Sousa Pereira, der genfortolker den paradoksale og hjerteskærende fortælling ’Nattergalen og Rosen’ af Oscar Wilde. I den oprindelige fortælling fra 1888 ofrer nattergalen sit liv ved at forære en smuk rose til en håbløst forelsket student, der dog bliver afvist. Og herefter følger en hårdtslående vrede og sorg. I Wildes værk stiller han spørgsmålstegn ved meningen med livet, kunsten og muligheden for at forandre verden. Har fuglen ofret sit liv for ingenting? 

 

Pereira er i sit værk inspireret af den oprindelige fortællings overordnede tema om den både meningsløse og brutale selvopofrelse. Og med sin altid eksplosive stil, tilført Wildes vise og nærmest mytiske stemning, bliver dansen et abstrakt vidnesbyrd på, at det at ofre sit liv til noget man inderligt tror på både kan være dybt tragisk, bevægende og samtidig en meget smuk gerning.

 

Nattegalen har premiere d. 17. januar 2020 i Aarhus på Musikhuset Aarhus. Efter forestillingen i Aarhus opføres den på Takkelloftet og drager herfra videre på turné i hele i landet.


Koreografi: Alessandro Sousa Pereira & Sebastian Kloborg
Dansere:
Dansk Danseteaters dansere
Scenograf: Sergei Sviatchenko
Kostumer: Sergei Sviatchenko og Maria Ipsen
Musik: Den Sorte Skole
Lysdesign: Raphael Frisenvænge Solholm
Dramaturg: Sosha Teperowska & Amanda Linnea Ginman

 

Sted & tider: 

DK-tour  17 Jan - 6. Marts 2020

17. jan. Aarhus

21. jan. København

29. jan. Nykøbing F
30. jan. Ballerup
3. feb. Hørsholm (Flyttet til 2. marts) 
5. feb. Slagelse
6. feb. Vejle
7. feb.  Sønderborg
12. feb. Rødovre       
14. feb. Flensborg   
19. feb. Viborg              
21. feb. Helsingør
26. feb. Stevns

2.marts Hørsholm

4. mar. Vordingborg
5. mar. Roskilde
6. mar. Roskilde         

1 time og 15 min. inkl. pause
-