CHOPIN DANSER

CHOPIN DANSER

Foto: Anne-Lene Riber 

Den polske komponist og pianist Frederik Chopin, 1810-1849, var inspireret af komponister som J.S. Bach, Mozart og Schubert, og holdt meget af både polsk folkemusik og italiensk operamusik.

                                         

Chopin var et stort navn i sin samtid og han var nær ven med bl.a. Franz Liszt og beundret af komponister som Robert Schumann og mange andre af hans samtidige. Chopin havde ligeledes indflydelse på andre komponister som: Edvard Grieg, Antonin Dvorák, Isaac Albéniz, Pyotr Tschaikovsky, Serge Rachmaninov, Alexander Scrabin, Moritz Moszkowski.

I løbet af sin internationale karriere har Tanja Zapolski arbejdet sammen med mange af verdens bedste dirigenter og musikere fra både den klassiske og rytmiske verden. Som solopianist spiller Tanja jævnligt med symfoniorkestre i ind og udland. Hendes musikalske interesse dækker over en bred spændvidde og hendes repertoire strækker sig fra den tidlige barokmusik til helt moderne kompositioner, elektronisk musik og performances. I en meget ung alder havde Tanja gjort lynkarriere som klassisk pianist og vundet en lang række priser og konkurrencer. Allerede som 8 årig var Tanja solist med orkester i Haydns klaverkoncert. Og der gik ikke lang tid før det stod tydeligt, at her var der tale om et særligt talent.Som 15 årig kom Tanja ind på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og i årene der fulgte spillede hun utallige klassiske koncerter i Danmark og i udlandet både som solist og kammermusiker.

Udover at være en af de dygtigste klassiske pianister fra Danmark, har hun siden udmærket sig ved sin alsidige åbenhed og nysgerrighed overfor nye måder at skabe oplevelser indenfor den klassiske musik med sin legende og eksperimenterende tilgang. 

 

Baggrund

Tanja Zapolskis forældre er klaverpædagogen Bella Zapolski og violinisten Alexandre Zapolski. Hun er født i Ukraine (1980), hvor hun i en alder af 7 begyndte at spille klaver. Som 8-årig optrådte Tanja som solist med orkester for første gang, hvor hun spillede Haydns klaverkoncert. I 1992 flytter hun til Danmark, da hendes far violinisten Alexandre Zapolski vandt en plads i DR SymfoniOrkestret, og begyndte kort tid efter at studere hos Anne Øland. Zapolski blev i januar 1996, optaget på Det kgl. Danske Musikkonservatorium. Og blev i 2001 optaget på Anton Rubinstein Akademi i Düsseldorf. Hun afsluttende eksamen DKDM i 2003 med højeste karakter. I 2005 blev hun optaget i solistklassen DKDM, og afsluttede sin uddannelse hos Amalie Malling i 2008.

Læs mere HER

- En rejse i musik, dans og samtale med pianistvirtuosen Tanja Zapolski & koreograf Tim Rushton

 

Dansk Danseteater realiserer i starten af august et nyt forestillingskoncept, der blander dans, live musik og kompagniets kunstneriske leder Tim Rushtons store interesse for den klassiske komponist Frédéric Chopin. Her introducerer Tim Rushton sammen med den virtuose, klassiske pianist Tanja Zapolski, en fælles rejse ind i dans, klassisk musik og musikhistorie. 

 

En tværkunstnerisk rejse hvor der er tid til at dykke ned i den fælles passion for komponisten, hans inspirationskilder og bevægende værker.

  

Idé og koncept: Tim Rushton

Koreografi: Tim Rushton

Dansere: dansk Danseteaters dansere

Live Musik: Pianist Tanja Zapolski

Sted & tider: 

CHOPIN DANSER
Operaen, Foyeren, Det Kongelige Teater 
2.- 5. august 2017, kl 19.00

60 min
80-210,-
GREGERS DH
Vi blev fanget af den animalske ekspressivitet i flere af numrene
    
Fr. Borgs Amts Avis
"Ynde og lethed karakteriserer dansen, medens musikken omslutter bevægelserne."